Catedrala Mitropolitană „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din Iași

Publicat

„Maica bisericilor moldave”, așa cum a fost numită Catedrala Mitropolitană din Iași, este continuatoarea a încă două biserici ce au avut un important rol în istoria Moldovei: Biserica Albă (secolul la XV-lea) și Biserica Stratenia (secolul la XVIII-lea).

„Maica bisericilor moldave”, așa cum a fost numită Catedrala Mitropolitană din Iași, este continuatoarea a încă două biserici ce au avut un important rol în istoria Moldovei: Biserica Albă (secolul la XV-lea) și Biserica Stratenia (secolul la XVIII-lea). Piatra de temelie a fost pusă în timpul Mitropolitului Veniamin Costachi, la 8 august 1826. Începută cu planuri concepute de arhitecți vienezi, după anul 1842, catedrala a cunoscut o perioadă în care, din pricina vitregiei istoriei, a rămas neterminată timp de aproape 40 de ani. La stăruințele Mitropolitului Iosif Naniescu, la 15 aprilie 1880 a fost pusă cea de-a două piatră de temelie, planurile fiind refăcute de către arhitectul Alexandru Orăscu. După consolidare, pictorul Gheorghe Tăttărăscu a împodobit catedrala cu o pictură ce impresionează până astăzi prin sensibilitate și diversitate. Sfințirea catedralei renăscute a avut loc la 23 aprilie 1887, în prezența regelui Carol I și a reginei Elisabeta.

Evenimentul care a încununat terminarea catedralei și care continuă pănă astăzi să fie izvor de speranță a fost aducerea moaștelor Sfintei Cuvioase Parascheva de la Mănăstirea Trei Ierarhi, în anul 1889 – un dar pentru veșnicie pentru toți credincioșii ce îi calcă pragul.

Citește alte articole despre: