... deținuții stăteau cu picioarele în apă până la genunchi.
Evadarea prin rugăciune
Scriu despre o minune făcută de Sfânta Parascheva, în timpul colectivizării, într-un sat din Bucovina. Aici, preotul Ioan E. a fost obligat să-i convingă pe săteni să semneze pentru colectivizare. Preotul a răspuns cu fermitate: „Treaba mea este să slujesc Bunului Dumnezeu”, și a refuzat categoric. După puțin timp, preotul a fost arestat și dus la închisoarea din Botoșani. Preoteasa Eugenia a fost dată afară din învățământ, rămânând cu doi copii sub patru ani, muritori de foame. Nu după mult timp, a primit vestea că, în curând, preotul va fi transferat la închisoarea de la Suceava (unde deținuții stăteau cu picioarele în apă până la genunchi).
Speriată, preoteasa a venit la Iași și s-a rugat, alături de copii, cu lacrimi, Sfintei Parascheva. S-a reîntors la casa parohială, care era împrejmuită cu un gard înalt, iar noaptea poarta se încuia. A doua zi, dis-de-dimineață, în grădină, preoteasa Eugenia a găsit o tânără foarte frumoasă, dar sărman îmbrăcată. A întrebat-o pe unde a intrat și a chemat-o în casă. Pentru că n-a primit răspuns, a plecat în altă cameră, pentru a-i aduce un pachețel cu mâncare. Când a venit cu pachețelul, tânăra dispăruse.
Noaptea a visat-o pe Sfânta Parascheva, care semăna cu tânăra din grădină și care i-a spus ca în dimineața următoare să fie pregătiți, pentru că va veni cineva la ora 8 să-i ducă acolo unde situația părintelui va fi rezolvată. Totul s-a petrecut așa cum a spus tânăra, iar părintele Ioan a fost eliberat.
Silvia
Text preluat din volumul 1 al lucrării „Binefacerile Sfintei Cuvioase Parascheva”, Editura Doxologia - Iași, 2011