Slujbă arhierească la Catedrala Mitropolitană din Iași

Data evenimentului: 14 August 2016
Publicat
14 Aug 2016

Duminică, 14 august a.c., în Duminica a VIII-a după Rusalii, Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, a săvârşit slujba Sfintei Liturghii, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi, la Catedrala Mitropolitană din Iași. Sărbătoarea de astăzi a adunat un număr mare de credincioși care au participat la slujba arhierească, mulţi dintre ei primind Sfintele Taine. 

În cuvântul de învăţătură rostit după pericopa evanghelică, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan a vorbit despre cât de important este pentru creștinii ortodocși să conștientizeze că darurile lui Dumnezeu sunt inepuizabile, asemenea minunii înmulțirii pâinilor și peștilor din EvanghelieDați-le voi să mănânce! ‒ este cuvântul rostit de Domnul Hristos către apostolii Săi, văzând mulțimea înfometată. Iar Sfinții Apostoli au hrănit cu puține pâini 5000 de bărbați, în afară de femei și de copii ‒ un lucru minunat, suprafiresc, pe care logica noastră obișnuită nu-l poate înțelege. Și totuși, acest lucru s-a întâmplat, căci ceea ce este cu neputință la oameni, spune Domnul Hristos, este cu putință la Dumnezeu. Așa se face că mulțimile au primit pâinea și apoi au plecat la casele lor. Ce este această pâine? Pâinea pe care Domnul Hristos a poruncit să fie dată mulțimilor prin Sfinții Apostoli este Dumnezeu Însuși, este Hristos Domnul în Duhul Sfânt, este Pâinea cea spre ființă și Apa cea Vie, fără de care omul moare”.

În continuare, Părintele Mitropolit a subliniat faptul că numai în Biserică găsim hrana de care sufletul nostru are nevoie pentru o viață autentică și dobândirea Împărăției Cerurilor: „Dacă atunci au fost doar cinci pâini care au hrănit mulțime de oameni, Pâinea cea cerească, Hristos Domnul, este inepuizabilă și de două milenii încoace Dumnezeu nu încetează să spună Bisericii și slujitorilor Săi să dea poporului să mănânce și să-l adape din Apa cea Vie. Această pâine se înfățișează în multe chipuri. În primul rând, Sfânta și Dumnezeiasca Împărtășanie, Trupul și Sângele Domnului, Sfânta Euharistie dăruită poporului spre viața de veci. Avem apoi cuvântul Domnului din dumnezeiasca Scriptură, cuvântul Domnului din scrierile dumnezeieștilor Părinți, cuvântul Domnului rostit de glasul conștiinței, cuvântul Domnului pe care îl găsim în pacea rugăciunii, cuvântul Domnului pe careîl găsim în puterea smereniei, în apărarea credinței. Cuvântul Domnului, hrană nemuritoare, după cum spun Sfinții Părinți, adică rațiunile dumnezeiești din lucruri, sensul divin al vieții, prezența lui Dumnezeu în virtute și puterea Lui în suferință și necazuri”.

Sărbătoarea de astăzi a adunat un număr mare de credincioși care au participat la slujba arhierească, mulţi dintre ei primind Sfintele Taine și binecuvântarea arhierească.