(Video) Denia Prohodului Domnului Hristos, la Catedrala Mitropolitană din Iași

Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, a oficiat în Vinerea Mare, 22 aprilie 2022, Denia Prohodului Domnului și Mântuitorului Hristos la Catedrala Mitropolitană din Iași.

Slujba Prohodului, ultima denie din acest an, reprezintă Utrenia Sâmbetei celei Mari și ne aduce aminte de îngroparea Domnului Hristos, precum și de pogorârea Lui la iad.

După ce s-au închinat la Sfântul Epitaf, scos de dimineață în cadrul Vecerniei Sâmbetei celei Mari, clericii și credincioșii ieșeni, cu flori și făclii aprinse în mână, au cântat slujba prohodului, după care, au pornit în procesiune și au înconjurat Catedrala.

Sfântul Epitaf sau „Sfântul Aer” este o pânză din in sau catifea, pe care se află pictată sau brodată scena înmormântării Domnului Hristos. Cei care vin să se închine la Sfântul Epitaf, trec pe sub masa așezată în mijlocul bisericii, rememorând îngroparea Domnului. La finalul deniei, Sfântul Epitaf a fost pus pe Sfânta Masă și va rămâne acolo până la Praznicul Înălțării Domnului Hristos.

În noaptea de sâmbătă spre duminică, creștinii ortodocși sunt așteptați la Biserică pentru a primi Lumină și pentru a participa la Slujba Învierii Domnului Hristos.